Skrobia nie tylko do pieczenia – warsztaty I B na ZUT-cie

Skrobia nie tylko do pieczenia, to kolejne zajęcia uczniów klasy przyrodniczo-medycznej w laboratoriach ZUT. Celem zajęć prowadzonych przez panią dr Magdalenę Zdanowicz było poznanie budowy i właściwości jednego z najpowszechniej występującego polimeru naturalnego – skrobi.
W trakcie zajęć uczniowie poznali m.in. odpowiedzi na pytania: Dlaczego chleb czerstwieje? Jakie procesy zachodzą przy otrzymywaniu budyniu? Dlaczego ciasto się rumieni w piekarniku? Dowiedzieli się jakie są inne, tj. nie-spożywcze zastosowania skrobi.
Zajęcia składały się z dwóch części: teoretycznej i doświadczalnej. W części pierwszej pani doktor Zdanowicz omówiła budowę skrobi, rodzaje, występowanie i ich właściwości. W części doświadczalnej uczniowie mieli możliwość obserwowania ziarna skrobi różnego pochodzenia botanicznego wykorzystując laserowy mikroskop skaningowy. Poprzez  doświadczenia poznali właściwości fizyczne skrobi naturalnej oraz skrobi modyfikowanej chemicznie. Finałem zajęć było otrzymanie folii ze skrobi naturalnej i modyfikowanej. Uczniowie określali wpływ warunków przechowywania na ich właściwości fizykochemiczne.
Udział uczniów XVI LO w zajęciach prowadzonych przez naukowców ZUT, to cykl warsztatów, w jakich biorą udział uczniowie naszej szkoły na mocy porozumienia z uczelnią.

 

Posted in Bez kategorii, Dla rodziców, Dla uczniów, Różności, Szkolne imprezy, Wszystkie.