Najlepsze Orecchiette pochodzi ze słonecznej południowej prowincji Apulii we Włoszech. Okrągły i wklęsły kształt tego makaronu to zarazem geneza jego nazwy, która po włosku oznacza „małe uszy”.
Przyrządza się je z pszenicy durum (na przykład mąka Semolina) i wody. Lekcji udzieliły nam lokalne eskpertki. Grazie dla nich.![😘](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tce/1.5/16/1f618.png)
![😘](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tce/1.5/16/1f618.png)
![😘](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tce/1.5/16/1f618.png)
![😘](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tce/1.5/16/1f618.png)
![😘](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tce/1.5/16/1f618.png)
![😘](https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/tce/1.5/16/1f618.png)