DZIEŃ PASZTECIKA w XVI LO

Po raz kolejny obchodzimy Dzień Pasztecika Szczecińskiego w XVI LO. Dzisiaj nikt nie pamiętał o diecie, a to za sprawą Samorządu Uczniowskiego.
Największy przysmak naszego miasta od czterech lat ma swoje święto w dniu 20 października. Ten chrupiący i pulchny pasztecik, który obchodzi już swoje 49 urodziny, został wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa zachodniopomorskiego.
W 1969 roku po raz pierwszy mogli spróbować go szczecinianie i turyści odwiedzający nasze miasto, a wszystko za sprawą baru przy ul. Wojska Polskiego 46. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała radziecką maszynę, która służyła stacjonującym w rejonie radzieckim żołnierzom do produkcji „pierożków”, czyli pasztecików. Receptura przysmaku oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników.
W taką kulinarną, historyczną podróż zabrali nas członkowie Samorządu Uczniowskiego po dowództwem pana Ryszarda Kurtyki. MNIAMMMM

 

Posted in Dla rodziców, Dla uczniów, Różności, Szkolne imprezy, Wszystkie.